‘Zaman hepimiz için aynı şekilde tükeniyor.’
Kevin Spacey’in hem Robert Porter hem de K-Pax’li Prot olarak, travmatik bir anının bir bireyi nasıl etkileyebileceğini gözler önüne seren bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Prot karakteri için tanı olarak TSSB ve şizofreni tanısı hipotezlerine ek olarak dissosiyatif amneziye eşlik eden dissosiyatif füg tanıları da ele alınabilir.
Filme baktığımızda, Robert Parter adında bir adam, bir gün eve döndüğününde karısını ve çocuğunu evde öldürülmüş olarak bulur ve katil hala evdedir. Robert, katili hızlı bir şekilde yakalar ve onu öldürür. Katili yakınlardaki nehre atar ve daha sonra evi temizler. Yaşadığı bu travmatik olaydan sonra olayın gerçekleştiği yeri terk eder ve gezegenlerin dönüşlerine dair çok bilgili, oldukça spiritüel bir kişi olan Prot adında yeni bir kişi olarak New York’a gider. Porter bu yeni kimliği ile diğer insanlarla rahat bir şekilde iletişime geçmekte ve geçmiş hakkında hiçbir bilgisi olmadığını ifade etmektedir.
Filmde, Porter için belirlenen tedavi yöntemi olarak klinik hipnoz uygulanmıştır. Bu süreç içerisinde terapist Mark ile Prot karakterinin iç içe geçtiği anlara şahit oluyoruz. Aynalı camda ikisinin yüzlerinin iç içe geçmesi bunu bir temsili olarak ele alınabilir. Terapi sürecini de danışan ile iç içe geçmek olarak değerlendirdiğimizde, aynalı cam anının terapi sürecine destekleyici olduğu unutulmamalıdır. Son sahneye bakıldığında K-Pax filminin hem terapist için hem de danışan için dönüşüm hikayesi olduğu söylenebilir.
Etiketler: travma, tssb,şizofreni, dissosiyatif füg, kpax, terapi, terapist, psikoterapi türkiye
Wedding, D., & Niemiec R. M. (2016). Sinema ve akıl sağlığı : psikopatolojileri anlamak için filmlerden yararlanmak. Kaknüs Yayınları.