Genel

Şizotipal Kişilik Bozukluğu: Charlie ve Çikolata Fabrikası

5 Şubat 2020

Etiketler: , , , , ,

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Dünyanın en güzel çikolatalarının üretildiği, esrarengiz ve yıllardır ziyaretçiye kapalı olan çikolata fabrikasının sahibi Willy Wonka, fabrikayı devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar. 5 sıradan çikolata paketinin içindeki altın biletleri bulan 5 çocuğa fabrikanın kapıları açılır ve macera başlar!

Johnny Depp tarafından canlandırılan Willy Wonka, Şizotipal Kişilik Bozukluğuna sahip, tuhaf düşünce yapısıyla, olağandışı algı deneyimleriyle, renkli ve eksantrik dış görünümüyle sıradışı bir karakter olarak karşımıza çıkar. Yalnız yaşayan, Umpa-Lumpalar dışında arkadaşı olmayan, umutsuz bir tek başınalığı ve yalıtılmışlığı seyirciye hissettiren Wonka, insanlarla iletişim kurmakta zorluk yaşamaktadır. Sosyal becerilerindeki zayıflığı telafi etmek için konuşma yapacağı sırada elindeki notlardan yararlanır. 

Filmde, “ebeveyn” kelimesini telaffuz edemeyen Wonka’nın bu kişilik örüntüsünün oluşmasındaki temel faktörün babasıyla olan ilişkisi olduğuna işaret edilir.

İzlerken eğlenmeye hazır olun! 🙂

DSM 5 Tanı Kriteri

A. Aşağıdakilerden beşi (ya da daha çoğu) ile belirli, erken erişkinlikte başlayan ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan, yakın ilişkilerde birden bir rahatsızlık duyma ve yakın ilişkiye girme yeterliğinin düşük olması ile kendin gösteren toplumsal ve kişilerarası eksikliklerin yanı sıra bilişsel ve algısal çarpıtmalar ve sıradışı davranışlar ile giden yaygın bir örüntü:

1. Alınma düşünceleri (alınma sanrılarını kapsamaz).

2. Altkültürel değerlerle uyumlu olmayan ve davranışları etkileyen, alışa gelmişin çok dışında inançlar ya da büyüsel düşünme.

3. Olağandışı algısal yaşantılar, bunun içinde bedensel yanılsamalar da vardır.

4. Yadırganacak denli olağana aykırı düşünce ya da konuşma 

5. Kuşkuculuk ya da kuşkucu düşünceler.

6. Uygunsuz ya da kısıtlı duygulanım.

7. Yadırganacak denli olağana aykırı, alışılagelmişin dışında ya da sıradışı davranış ya da görünüm.

8. Birinci derece akrabalarının dışında yakın arkadaşlarının ya da sırdaşlarının olmaması

9. Yakınlaşmayla azalmayan aşırı bir toplumsal kaygıya, kendisiyle ilgili olumsuz değerIendirmelerden çok kuşkucu korkular eşlik eder.

B. Yalnızca şizofreni, ikiuçlu bir bozukluk, psikoz özellikleri gösteren depresyon bozukluğu, psikozla giden başka bozukluk ya da otizm açılımı kapsamında bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmaz.

Not: Şizofreninin başlangıcı öncesinde tam ölçütleri karşılanıyorsa, ‘hastalık öncesi’ deyişini ekleyin. 

DSM – 5 Tanı Ölçütleri : Başvuru El Kitabı. (2014). Hekimler Yayın Birliği.

Wedding, D., & Niemiec R. M. (2016). Sinema ve akıl sağlığı : psikopatolojileri anlamak için   filmlerden yararlanmak. Kaknüs Yayınları.

Hazırlayan: Sümeyra Hafızoğlu

1 likes

Yazar