Hepimiz bilim için farelerin ne kadar önemli olduğunu biliriz. Pek çok laboratuvar deneyinde DNA zinciri ve genetik yapısı bize en çok benzeyen fareler hep baş rolü almıştır. Peki, farelerin bundan haberi var mı?
Modern bilimin gelişmesinde en büyük katkı sahibi olan hayvan türü laboratuvarlarda onca acılı ve ölümcül deneylere maruz bırakılan fareler ve sıçanlar olabilir. İşte bu sebeple Rusya’nın Novosibirsk kentindeki Sitoloji ve Genetik Enstitüsü’nde bulunan 1.8 metrelik DNA zinciri ören heykel bilimin gelişiminde kullanılan hayvanları onurlandırmayı amaçlıyor. Bir bilge edasında gözlükleri, pelerini ve en vurucu kısmı olan örgüsü ile DNA zincirini ören fare, pek çok anlamı bir arada içeriyor. Çünkü onlar olmasaydı, modern bilim dahilinde yaptığımız keşif ve icatların önemli bir bölümüne bugün sahip olamayacaktık.
Evrim Ağacı’nda yer alan habere göre, heykelin yapımcısı Andrew Kharevich konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Yaptığım heykel, bir laboratuvar faresi ile bir bilim insanını birbirine harmanlıyor, çünkü ikisi de birbiriyle ilişkili ve ikisi de tek bir amaca hizmet ediyor. Fareler, bilimsel bir keşfin yapıldığı anın en önemli parçasıdır. Eğer ki bir farenin gözlerine bakarsanız, onun yeni bir bilgiyi bünyesinde barındırdığını bile görebilirsiniz. Ancak bir bilim insanının yaklaşımı olmaksızın, bilimsel bir keşfin tüm senfonisi, keyfi, o ‘Evreka!’ anı hiçbir zaman gerçekleştirilemez.”
Enstitü, laboratuvar hayvanları şerefine daha da fazla heykel üretmeyi ve binanın çeşitli yerlerine koymayı hedefliyor. Ekleyecekleri sanat eserleri arasına, insanlığın bilimsel ilerleyişine katkı sağlamış tüm hayvanların sayısını gösteren bir plak da eklemeyi düşünüyorlar.
Bu yazı T24 sitesinden derlenerek hazırlanmıştır.