Genel

Gestalt Terapisi

6 Şubat 2020

Etiketler: , , , , ,

Gestalt terapisi, davranışı doğrudan değiştirmeye odaklı bir çalışmadan ziyade bir araştırmadır. Hedef, bilinçte artış sağlayarak gelişmeye ve özerkliğe ulaşmaktır. Metot ise, terapist ve danışan arasındaki buluşma veya danışanın temas kurma ve farkındalık sürecinin problemli yönleriyle ilgilenilmesi anlamında “doğrudan bağ oluşturulması”dır. Bağ oluşturma modeli, doğrudan Gestalt’ın temas kurma kavramından gelmektedir. Temas kurma, yaşamın ve gelişmenin oluştuğu yerde gerçekleşir, bu yüzden deneyim neredeyse her zaman açıklamanın önüne geçer. Gayrişahsi bir profesyonel uzaklığı koruyup yorumlar yapmak yerine Gestalt terapisti, danışanla canlı, heyecanlı, sıcak ve doğrudan bir ilişki kurar.

Bu açık, ilgili ilişkide danışanlar sadece gerçek bir geribildirim edinmezler; aynı zamanda, özgün bir temasta terapist tarafından nasıl algılandıklarını görür, duyar ve bu konuda bilgilenirler; terapisti nasıl etkilediklerini öğrenirler ve (eğer ilgilenirlerse) terapistle ilgili şeyler de öğrenebilirler. Onların görüşlerini, duygularını ve düşüncelerini gerçekten umursayan biri tarafından dinlenmiş olmakla şifalı bir deneyim yaşarlar.

Modern Psikoterapiler kitabından alınmıştır.

Corsini, R. J. ve Wedding, D. (2012). Modern Psikoterapiler.  (Çev. E. Güzelyazıcı,  S. D. Çiftçi, M. Türkoğlu). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

3 likes

Yazar